Kuchařka pro mlsouny

Kdysi jsem někde četl, že dobrá kuchařka (tedy kuchařská kniha) je ta, ze které uvaříte alespoň tři recepty. Moje osobní kuchařková knihovna je natolik rozsáhlá, že bude mít v kuchyni vyhrazenou vlastní vestavěnou knihovnu, ae je pravdou, že spousta těch knížek je zatím spíš na prohlížení a vařím podle některé z nich jen sem tam. Nicméně v poslední době se objevilo pát takových, které pravidlo "nejméně tří" skutečně splnily. Tohle je jedna z nich.


Přiznávám, že když jsem knížku Leily Lindholm One more slice viděla poprvé v rámci hodinové slevové akce v internetovém knihkupectví, moje první myšlenka byla, že je to nějaká pomocná kniha pro osoby bojující s nekontrolovatelným přežíráním... Naštěstí jsem se ale napřed podívala, co je uvnitř a dnes už zcela chápu, proč se ta paní na obálce cpe, jako by nemělo být žádné zítra...

Tahle knížka je převážně o pečení, ale dortíky a podobně v ní nenajdete. Zato je tam spousta receptů na bagety, chleby, pizzu, brownies, palačinky, lívance a wafle - a spoustu dalších dobrot. V kapitolách je vždy jeden základní recept a pak několik jeho zajímavých variací.

Naše domácí závislost začala brownies, které jsme nutně museli mít hned, protože bez nich ten díl Jamieho Olivera a jeho 30 minutových jídel prostě dokoukat nešel. Jenže ten do nich dává čokoládu, jejíž poslední zásoby (zhruba 600 g :-) ) u nás doma padly na čokoládový mud cake... Ovšem jeden z receptů od Leily si vystačí s kakaem - a to jsme doma měli! Takže jsme už za půl hoďky debužírovali nad plechem čokoládové laskominy.

Pár dní na to následovaly francouzské tousty s luxusní pomerančovou chutí a poté naprosto dokonalé bagety, které od té doby peču každý víkend (někdy i dvakrát). I když tenhle recept jsem jako pravý lenoch alternovala a přepočítala pro domácí pekárnu (jen na kynutí, peču v troubě), takže je prakticky bezpracný. Chcete ho zkusit?

Do pekárny (nebo zadělávací mísy, kterou pak necháte v teple) nalijte a nasypte v uvedeném pořadí 300 ml vody, lžičku cukru, lžičku soli, 425 g mouky a sáček sušeného droždí. V pekárně nastavte program na hnětení a kynutí těsta, v míse těsto vypravujte a nechte v teple kynout asi hodinu a půl. Pak ho přesuňte na dobře pomoučenou plochu (dost lepí), rozdělte na dva kusy a natáhněte do tvaru bagety (žádné extra tvarování není třeba, prostě to vezmete za dva konce a natáhnete), poté položte na pomoučený pečící papír na plechu a nechte hodinu v teple dokynout. Mezitím si rozpalte troubu na nejvyšší teplotu.

Po hodince jsou bagety připravené na pečení - pokud se rozkynou hodně do šířky, přeložte se po šířce napůl, pak povrch baget potřete vodou a šup s nimi do trouby. Na její dno můžete pro zapaření nalít sběračku vody a asi po 15 vteřinách ještě jednu. Až začnou bagety hnědnout (po cca 7-10 minutách), stáhněte teplotu na 200°C a pečte dál, celkově se budou péct 25-30 minut. Výsledkem je vypečená lahůdka, která s těmi bílými dopékanými ohavnostmi z obchoďáku nemá společného vůbec nic :-)

Naposledy jsme podle téhle knížky dělali dokonalé ricottové lívance, ale začínám mít pocit, že zrovna v tomhle případě asi dojde k neobvyklé situaci, kdy přinejmenším základní recepty ozkoušíme postupně úplně všechny. Protože my už vážně víme, proč se ta paní na obálce tak strašně cpe :-)




Obrázky pocházejí z webu http://www.leila.se/

Žádné komentáře